Karja Pagari sünnipäevaks loeme 8. maid 1993. aastal, kui küpsetusahjus valmisid esimesed pätsid saia Leisi laada tarbeks. 2023 tähistame juba 30. sünnipäeva.
Alguspäevil töötas Karja Pagaris neli inimest: kaks pagarit, müüja ja raamatupidaja – omanikud ise.
Kogused olid väikesed – kolm-nelisada pätsi saia ja sadakond leiba. Sisseseade koosnes küpsetusahjust ja taignasegajast. Leiba müüdi pöhiliselt Pagari enda poest (mis on alles siiani) ja kaubabussist Leisis ja lähikülades.
Müügile andis töuke esimesel suvel sõlmitud leping Saaremaa Tarbijate Ühistuga – seejärel jöudis värske leib-sai üle Saaremaa.
Tootmine hakkas vaikselt kasvama – töötajaid ja kaasagseid masinad tuli juurde ning hakkas tekkima ruumipuudus… Tuli juurde ehitada: 2000. aastal valmis toodanguladu, 2001. aastal tainaruumid ning 2004. aastal laiendati valmistoodangu ladu. Välja ehitati ka abiruumid tootmise teisel korrusel, kus on kontor ja puhkeruumid.
Viimane suurem tootmishoone laiendamine toimus aastal 2009, mil seni tühjalt seisnud majaosa ehitati ümber toorainelaoks ning toodangu pakkematerjali laoks. Tööde käigus sai värskema välimuse ka fassaad ja katus.
Kes teeb, see jöuab. Aastatega on suurenenud nii sortiment kui ka tootmismaht. Pereettevõttes tehakse käsitööna siiani koguseliselt keskmiselt kaks tonni leiba-saia ööpäevas. Leivasorte on tootmises 20 ning saiasorte ligi 50.
Oleme siiski rukkileiva meistrid – rukkileiva osakaal on toodangust tublisti üle poole. Aluseks oleme vötnud vanad, Saaremaale omased leivaküpsetamistraditsioonid. Nii ongi tooted kujunenud omanäoliseks.
Pagaritoodete müük toimub tänasel päeval üle terve Saare maakonna, lisaks Tallinnas ja selle lähiümbruses, Pärnus, Tartus, Viljandis, Keilas ning Lihulas. Umbes pooled leibadest-saiadest jöuavad väljaspoole Saaremaad. Peale jaekaupluste on Karja Pagari klientideks ka restoranid, kohvikud, koolid, lasteaaiad. Toomisega samas majas nn pagaripood varustab otse ahjust kuuma leiva-saia, aga ka muu eluks vajalikuga ümberkaudseid külaelanikke. Pagaripoodi jõuavad suure nöudlusega ka värsked saiakesed, plaadikoogid ja tellitud kringlid.
Veerandsajandi vältel on juhtunud igasugu huvitavaid asju ning leib valmib siiani tänu sellele, et meil on sama kirglikud fännid, nagu me ise. Meie jaoks on oluline, et inimesed toituksid tervislikult ning röömustame, kui meie toodete hulgast leitakse lemmiktooted. Jätku leiba!