Karja Pagaril on väga vahvaid koostööpartnereid, neist paljud restoranid Saaremaal, kellele küpsetame leiba-ciabattat-baguette-kukleid. Pakume suvehooajaks ideid, kuhu minna ja mida seal pakutakse. Käisime restoranidel külas ja kokkasime koos vabas õhus midagi algava hooaja menüüdest – peategelaseks Karja leib. Retsepte jagame ka – saate ka ise kodus proovida, aga salakoostisosad jäävad ikka kohapeal avastamiseks. Nii et tere tulemast suveks Saaremaale! Meie oleme hooajaks valmis!
Fotod: Mari Arnover

Mida alanud hooaeg Veskile toob?
Vastab peakokk Kaidi:
Sellesuvist hooaega iseloomustab meil kohalik värskus, lihtsus ja kala kindlasti. Kala on saarele omane, aga mitte alati ei saa seda kätte, sest kalur ei lähe tormiga merele. Klient aga ootab, et menüüs oleks kala iga päev.Veski on kindlasti ka perekoht – meie jaoks oluline, et peres köik leiaksid endale midagi, ka veganid (igas valikus ka neile midagi). Me ei tee kunsti – kõht peab täis saama.Põhimenüüs on meil palju tummist, mida kliendid ootavad ja maha võtta ei lase – hirve- ja metssealiha tuttavatelt jahimeestelt “Vello ja Ants”. Suitsuseakoot kahele on tõeliselt suur portsjon, aga ka väiksed jaapanlased on eksootikast jagu saanud. Saarlastele omane pannileib, eestlasele omane kama ja kamatoorjuustukook. Magusast nr 1 kindlasti soe öunakook. Vanaema pannkoogid Veski moosiga on ka kohalike seas väga hinnas. Juustupallid on aga nii legendaarsed, et menüüs püsinud juba oma 40 aastat ja retsepti küsitakse tihti. Eriliselt pehmed ja juustused.

Jookidest on meil parim valik käsitöööllesid – köik kohalikud tootjad kogu sortimendiga on esindatud. Ning teenindaja Mikk katsetab napsudega – raberberist, värsketest marjadest, nii aperitiiviks kui digestiiviks. Öunavein tuleb vanaema juurest oma öuntest ja on mönusalt kuiv, toidu körvale – väga kiidetakse. Esimene laar ongi otsas, peagi juurde tulemas.

Karja leib on ka asendamatu – tuuakse iga päev värske leib kohale – kohalik, käsitöö ja peaaegu soe veel!

RETSEPT:
Pakume suvemenüüst kohaliku soolase ampsu – soolasiig, Karja Terviseleiva, vutimuna ja murulaugukreemiga.

100 gr soolasiiga
2 viilu Karja Terviseleiba
1 vutimuna
Murulaugukreem:
– 50g toorjuustu
– 4 cl rõõskakoorta
maitse järgi murulauku
soola
Marineeritud sibulad: 1 punane sibul
punaseveini äädikat maitse järgi
sool, suhkur
Marineeritud angergiat kutsume aga kindlasti meile proovima!Kohtumiseni Kuressaare Veskis!