Vastlakuklid naturaalse röösa koorega
Vastlapäev ei ole eriti vana traditsioon ja tulnud meile ikka vöörastel eeskujudel (katoliiklastel algas paastuaeg), aga sai ruttu vanarahva tähtpäevaks ja tänapäeval omane eriti vastlakuklitega.
Vastlapäeval keerutati vurri, tehti hernesuppi ja seajalga ning küpsetati ikka leiba. Saarlased küpsetasid väikese kaku, mis esimesel karjapäeval loomadele anti. Ja teisedki küpsetasid lisaks leivale vahel mitmesuguseid kukleid ja kakukesi, millest väljakasvanud vastlakukli pidulikum versioon – vahukoorega.
Meil Karja Pagaris algab vastlakuklite tegemine juba jaanuari teises pooles ning ikka naturaalse rõõsa koorega, mille ise vahtu lööme. Meie eelistame ilma moosita versiooni – vähem e-aineid ka. (E-ained tulevad kuklisse paratamatult margariini ja jahu kvaliteediparandajaga, et jahu kvaliteet oleks stabiilne).
Täna öösel küpsetavad vahvad pagarid (lisajöude pole tarvis) homsed öige päeva kuklid, mis rändavad homme hommikul nii Saare lasteaedadesse, koolidesse kui noortekeskustesse, et lastel oleks röömu. Lisaks jöuavad värsked kuklid ka poodidesse Saarel (Karja Pagari pood, Võhma, Sõmera, Pärsama, Kuresssaare Rimi, Saarlase puhvet, autolahvka) ja mandrile (Prismad).
Vastlakukkel säilib pehme ja värskena vaid kaks päeva, seega tundke kord aastas vastlast mönu ning nautide imelist talveilma ja laske üks pikk liug! Kui vanad eestlased taotlesid pika liuga pikka lina, siis Karja Pagarid röömustavad kui homme söidate pikka liu rukki nimel.