Keskkonnasõbralik leivatootja
Tegutseme Saaremaal keskkonnaga kooskõlas Kui küsid, kuidas me siin saarel oma asja ajame, siis meil on mõned põhimõtted: 1. Leiva teekond lauale on pikk ning seda me austame valides koostööpartnerid nii lähedalt kui võimalik, väärt põhimõtetega. Kasutame niipalju kui...
Jõulutervitus
Maitsvat jõuluaega ja rõõmuderohket uut aastat! Karja Pagarid Saaremaalt
Räägime ausalt juuretisega leivast ja pärmist
Tihti küsitakse meilt, kas me küpsetame leiba pärmi või juuretisega? Ja miks me lisame leivale pärmi, pärm on ju halb... Räägime lahti, kuidas pärm leiva sisse saab ja miks on ka juuretisega leivas alati pärm. Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis ilma pärmita leiba...
šokolaadileib neile, kes ei armasta väga magusat
Mida kinkida jõuluks? Mida viia külakostiks? Millega üllatada külalisi? Saaremaa kiiksuga šokolaadileib võib olla vastus. “Too poest midagi head!”, ütleb elukaaslane tihti ja jätab nuputada, mis see hea siis täna on. Saaremaa pagarid tundsid kodus ise...
Tööpakkumine tudengile
Otsime särasilmset degustaatorit Tallinnas! Eesmärk on: 1) tutvustada saare leivategu Tallinna toidukauplustes tööpäeva öhtupoolikutel ja laupäeva ennelöunal (söltuvalt muidugi kokkulepetest). Töögraafik on paindlik ja saab ise reguleerida. 2) pakkuda tudengile...
Palju önne, armas Eesti!
Karja Pagarid Saaremaalt läksid natuke hoogu ning katsetasid traditsioonilist kuklit natuke uudsemal kujul – sinise ja mustana. Eks see eluilu tulegi ju sellest, et kannad kaasas traditsioone ning käid ajaga kaasas ja lisad natuke ka midagi uudset. Nii sündis...
Jõulutervitused Karjast
Pagarite tiim tänab kõiki leivasõpru! Oleme juba 25. aastat eestimaalasi rõõmustanud värske rukkileiva, köömnese peenleiva, seemnese krõbeleiva, võiste piparkookide, peediste kuklite ja nii mõnegi magusa saiakesega. Hoolitseme ka tuleval aastal selle eest, et meie...
Otsime saarlasi
Otsime särasilmseid degustaatoreid Tallinna ja Tartusse! Eesmärk on tutvustada saare leivategu Tallinna VÕI Tartu toidukauplustes tööpäeva öhtupoolikutel ja laupäeva ennelöunal (söltuvalt muidugi kokkulepetest). Töögraafik on paindlik ja saab ise reguleerida. Sobiv...
Tähistasime Saaremaa pereettevõtte juubelit
Karja Pagari 25.juubelipidu Karja Pagar – Saaremaa käsitööleibade tootja – sai 8. mail 25-aastaseks! Sel puhul kutsusime Karja külla endised ja praegused töötajad, koostööpartnerid ja lihtsalt meie leiva sõbrad. Võtsime tehtu kokku, tunnustasime tegijaid, maitsesime...
Kuhu minna Saaremaal?
Tule seikle Kirde-Saaremaal meite kandis! Tere tulemast kevad-suvisele saarele! Meil on veerandsada sünnipäeva-aasta ning kutsume hääl meelel külla meite kanti. Selleks valisime välja kohad, kus ise hea meelega käime ja mida soovitame...
Karja Pagar – 25 aastat käsitööleiba
8.mail 2018 tähistab pereettevöte Karja Pagar oma 25.juubelit Küpsetame suure südamega käsitööleiba Karja külas Saaremaal. Praeguseks juba 25 aastat. Küsite, kuidas see köik alguse sai? Vene ajal sai Karja möisast näidissovhoosikeskus ning nii sai tööd siin ka Karja...
Otsime taas saarlast
Karja Pagar küpsetab iga päev käsitööleiba-saia Saaremaal, Karja külas. Iga päts saab pagarilt pai. Täiendatud 4.aprillil: Oleme aitäh täis – köik teie, kes te aitasite seda öiget inimest leida! Ja tänase seisuga ta meil valitud ongi ning peale koolitamist juba...
Pulmaleib
Eesti pulm ja eritellimusleib Ka 19. sajandil oli pulm sündmus ning komme nägi ette, et iga perekond töi pulma toidulauale midagi kaasa, vallalistel seda kohustust ja isegi öigust polnud. Varasematel aegadel oli pulmakoti sisuks ainult leib, hiljem asendus see...
Elagu Eesti 100!
Saarlased tervitavad Eesti100 puhul Märkasime, et Eesti suureks juubeliks sai meil täis 100 koostisosa, mida kasutame ja millest osad mahtusid ka pildile. Pilt on kirju ning kajastab nii traditsioone kui ka uuemaid maitseid. Meil on hea meel, et rukkileib on jätkuvalt...
Höissa vastlad!
Vastlakuklid naturaalse röösa koorega Vastlapäev ei ole eriti vana traditsioon ja tulnud meile ikka vöörastel eeskujudel (katoliiklastel algas paastuaeg), aga sai ruttu vanarahva tähtpäevaks ja tänapäeval omane eriti vastlakuklitega. Vastlapäeval keerutati vurri,...
Evelini leib #eesti100
Evelin Ilves kingib 100 Evelini rukkileiba #100leiba ja Evelin Ilves: "Sünnipäevaks on ju ikka tore midagi kinkida. Mina kingin Eesti100 puhul vahvatele inimestele Karja Pagari Evelini leiva, et hoida meeles - juuretisega rukkileib on meie usk ja armastus, tervis ja...
Rukkileivast pidulauale
Mida pakkuda pidulikul õhtul, nagu täna, õhtusöögiks, mis võtaks vähe aega ja oleks teistmoodi? Pakume välja retsepte, mille aluseks rukkileib ja mis ilmunud Nami-Nami ja Toidutare retseptiveebides (ka pildid pärinevad mõlema keskkonna fotomeistritelt). SOOLANE...
2017 kokkuvõte ja pühadesoov
2017 oli Karja Pagaritele huvitav aasta! Kokkuvötvalt: Küpsetasime südamega rukkileiba, milleks kulus 195 tonni eestimaist rukkijahu, lisaks restoranidele kukleid, ciabattasid, gruusia leiba, sepikut jm ning saarlastele pidupäevadeks ka kringleid; Leivaautod tegid...
Uudistoode Peakoka Peedileib
Karja Pagari uudistoode – Peakoka Peedileib koostöös Alar Aksaluga Punane jöujuurikas Saarlased mäletavad lapsepölvest pannileiva maitset, mida vanaemad kitsastes oludes kodus küpsetasid. Mandrieestlasele: pannileib on küpsetusplaadil leivataignast kartulist, pekist...
Jõulutoode 2017
Parim Jõulutoode aastal 2017 on Karja Pagari Tume Jõululeib. Sel aastal said kõik soovijad Tallinna Toidumessi pimedegustatsioonil valida jõulutooteid erinevates kategooriates. Jõululeibade kategoorias valiti nii parimaks Karja Tume Jõululeib – käsitsi valmistatud...
Toidumess 2017
TOIDUMESS 2017 Karja Pagariäri OÜ PRESSITEADE 11.10.2017 Fotod: Mari Arnover Saaremaist jõuluhöngu Toidumessil Tallinna Toidumess 2017 toimub 25.-27.10.2017. Karja Pagar esindab Toidumessil Saaremaa käsitööleibade traditsioone, mida on armastusega edasi kantud juba...
Otsime saarlast
Täiendus 31.10.17: saarlased leitud! Karja Pagar küpsetab iga päev käsitööleiba-saia Saaremaal, Karja külas.Iga päts saab pagarilt pai. Otsime särasilmset degustaatorit, kes tutvustab tallinlastele saare leivategu tööpäeva öhtupoolikutelja laupäeva ennelöunal...
Fotovõistlus “Rukkileib”
Karja Pagar kutsub köiki leivafänne, toidublogijaid, toidupildistajaid, gurmaane ja tervislikult toituijaid üles jäädvustama ühte hetke Karja rukkileivaga. Suvel tegime peakokkadega inspiratsiooniks erinevaid roogasid rukkileivaga (saab meelde tuletada meie...
Kui palju täistera pagaritootes on hea?
Käimas on Eesti Toiduliidu täisterakampaania,* millega juhitakse tähelepanu täisterakoostisele pagari- ja pastatoodetes. Täistera mõiste sai paika aasta eest. Sõlmiti hea tava leping, mille järgi täisterapagaritoode peab täistera sisaldama vähemalt 50% (jahudest...
Koostöö restoranidega: Grand Rosé
Karja Pagaril on väga vahvaid koostööpartnereid, neist paljud restoranid Saaremaal, kellele küpsetame leiba-ciabattat-baguette-kukleid. Pakume suvehooajaks ideid, kuhu minna ja mida seal pakutakse. Käisime restoranidel külas ja kokkasime koos vabas õhus midagi algava...
Koostöö restoranidega: Arensburg
Karja Pagaril on väga vahvaid koostööpartnereid, neist paljud restoranid Saaremaal, kellele küpsetame leiba-ciabattat-baguette-kukleid. Pakume suvehooajaks ideid, kuhu minna ja mida seal pakutakse. Käisime restoranidel külas ja kokkasime koos vabas õhus midagi algava...
Karja lood 15 / Pihtla Aavo
Pihtla Aavo, pölissaarlane, rukki kasvataja ja veski omanik “Karjas juba teatakse, et värske jahu saabub siis, kui on ahjusooja leiva päev.” Minu lugu: olen sündinud siin Pihtlas, männiku körval. Kooli käisin üle pöllu, sest tänavad olid lund täis ja kool on lähedal,...
Koostöö restoranidega: Veski
Karja Pagaril on väga vahvaid koostööpartnereid, neist paljud restoranid Saaremaal, kellele küpsetame leiba-ciabattat-baguette-kukleid. Pakume suvehooajaks ideid, kuhu minna ja mida seal pakutakse. Käisime restoranidel külas ja kokkasime koos vabas õhus midagi algava...
Karja lood 14 / Alver
Alver, pölissaarlane, Angla tuulikupargi arendaja, pärandkultuuri hoidja, “Meeldib, et Karja Pagaris tehakse tööd pühendumusega ja südamega." Olen pärit Leisi vallast, Asuka külast, hariduselt puidutisler. Olen jäänud saarele – kus sa siit lähed – vesi ümberringi....
Karja lood 13 / Maali
Maali, pölissaarlane, Pagarite pere pesamuna, Karjas endine viilutaja ja degustaator: “Pagaris on alati ühe pere tunne, kus saad loota igaühele.” Minu lugu: mäletan ennast läbi Karja Pagari – vanemate pereettevöte on olnud olemas peaaegu kogu mu elu. See ei ole mitte...
Karja lood 12 / Anu
Anu, põlisasukas, poemüüja “Ega ma ei saa salata, et ma tean rohkem küll.” Minu lugu: olen siin sündinud – Karja on armas maakoht. Juhtusin kogemata kunagi (Karja Pagari poe) leti taha ja jäingi. Töö oli vaja ära teha ja loodus tühja kohta ei salli. Täna jagame tööd...
Koostöö restoranidega: GOSPA
Karja Pagaril on väga vahvaid koostööpartnereid, neist paljud restoranid Saaremaal, kellele küpsetame leiba-ciabattat-baguette-kukleid. Pakume suvehooajaks ideid, kuhu minna ja mida seal pakutakse. Käisime restoranidel külas ja kokkasime koos vabas õhus midagi algava...
Tule seiklema Saaremaale!
Seikle, avasta ja naudi Saaremaad meite kandis! Tere tulemast suvisele saarele! Valisime välja kohad, kus ise hea meelega käime ja mida soovitame sõpradele suviseks väljasõiduks. Meil on randu nii surfaritele, romantikutele kui ka telkijatele, meil on...
Karja lood 11 / Alfred
Alfred – jahimees, mesinik, sisserännanu “Kui viitsid sooja leiba tooma minna – otse ahjust (Karja poest) – on ikka tore asi küll!” Minu lugu: pärast 9. märtsi pommitamist küüditati Saaremaale. Enne seda olin Tallinna poiss. Sakslased andsid möista, et ega see ei...
Koostöö restoranidega: Mosaiik
Karja Pagaril on väga vahvaid koostööpartnereid, neist paljud restoranid Saaremaal, kellele küpsetame leiba-ciabattat-baguette-kukleid. Pakume suvehooajaks ideid, kuhu minna ja mida seal pakutakse. Käisime restoranidel külas ja kokkasime koos vabas õhus midagi algava...
Karja lood 10 / Vaike
Vaike, Saaremaa Orelifestivali korraldaja, Tallinna Ülikooli muusikaõppejõud: “Saarlased võiksid uhked olla, et neil on nii palju meistrite pille!” Minu lugu: vanemad on pärit Saaremaalt Mullutust ja Meedlast, ühesõnaga Kaarmalt. Olen sündinud Tallinnas ja olin...
Karja lood 9 / Rein
Rein, rukkikasvataja, pölisasukas “Pane neile pagaritele ka südamele, et teeks ikka rohkem leiba!” Olen pärit Tutku külast (körvalküla), maherukkikasvataja aastast 2003. Meie rukist jagubki ainult leivatootjatele. Karjale teen idandatud rukkiteri, purustatud rukkiteri...
Koostöö restoranidega: Kukuu
Karja Pagaril on väga vahvaid koostööpartnereid, neist paljud restoranid Saaremaal, kellele küpsetame leiba-ciabattat-baguette-kukleid. Pakume suvehooajaks ideid, kuhu minna ja mida seal pakutakse. Käisime restoranidel külas ja kokkasime koos vabas õhus midagi algava...
Karja lood 8 / Valdur
Valdur, pölisasukas, Pagaris kaaluja “Köik retseptsid olid peas.” Minu lugu: sündinud siin, juba vanaema oli kirikumõisas tööl. Meil oli pool popsi kohta, hiljem ostsime naabritelt teise poole maast välja. 1940ndatel oli küla suur ja nimetati esimene ja teine Karja...
Karja lood 7 / Ave
Ave, sisserännanu, meditsiiniöde: „Köige olulisem töö oli, kuidas saada leib Saaremaalt välja, mandrile.“ Minu lugu: abiellusin Saarde ja töötasin medöena. Rahvatantsus hakati mind moosima Karja Pagarisse turundusinimeseks. Räägitigi ära ja 1999. aastal läksingi...
Karja lood 6 / Ilmar
Ilmar, sisserännanu, võileivatortide meister: “Värske leib on see, mis ahjust tuleb!” Minu lugu: pärast Vabadussöda jagati möisamaad siinkandis asundustaludeks laiali. Nii ei ole Karja külas päris saarlased, vaid sisserännanud. Mina tulin söja ajal, kui tädimees läks...
Karja lood 5 / Liidi
Liidi, vanavanaema, sisserännanu, Karja küla elanik, töötanud Karja Pagaris „Pulli on saanud ja pulli on tehtud!“ Minu lugu: elasin pealinnas ja tahtsin prouaks hakata. Kui linnas sõnnikuhaisu tundsin, kirtsutasin nina ja ütlesin: ptüi, s***hais! Oleksin ma siis...
Karja lood 4 / Karja Pagar
Karja Pagar on pereettevõte Köik sai alguse 24 aastat tagasi, kui Karja möisa vanasse aidahoonesse panime püsti tootmise. Alustades tuli ikka köike ise teha – vee ja elektri sissetoomisest kuni küpsetamiseni välja. Kogu töö sai neljakesi ära tehtud: kaks pagarit,...
Karja lood 3 / Karja möis
Kohe Karja Pagari vastas ilutseb säilinud mõisapargiga Karja mõis (saksa k. Karrishof) – ilmselt keskajast (asutamisaasta on teadmata). Esimest korda mainitakse 1558, mil ta oli suuri Karja kihelkonna alasid hölmav piiskopi ametimöis. Aegade jooksul rändas möis ühe...
Karja lood 2 / Karja kirik
Karja kirikul on omamoodi aura ja külmaks ei jäta ta kedagi. Tihti arvatakse, et kirik asub pagari kõrval, kuid nii see päris pole – pagari juurest minna 4,2km. Teerististist Angla poole vasakule, Angla tuulikutest pööra paremale ning kurvi taga ta vasakul helendama...
Karja lood 1 / sissejuhatus
Mönedki teavad, et Karja Pagar asub Saaremaal, aga kus täpselt, no mine vöta kinni. Karja külal, ja isegi Pagaril, on päris pikk ajalugu ning mis kõige olulisem – koha moodustavad värvikad tegelased, kellel kõigil otsapidi olnud tegemist ka Karja Pagariga. Vahvad lood...
KIHNU puudutus: Karja Pagari Evelini Kartuli-peenleib
Leiva saamislugu Meretagune elu on mind alati võlunud. Enne, kui Kihnuga päriselt tuttavaks sain, olin seal palju kordi käinud. Nii rahuliku kui tormise merega, nii vana praami kui jahiga, üle jäätee maasturiga ja jalgsi. Üks, mis Kihnust peale looduse, külgkorviga...