Eesti pulm ja eritellimusleib
Ka 19. sajandil oli pulm sündmus ning komme nägi ette, et iga perekond töi pulma toidulauale midagi kaasa, vallalistel seda kohustust ja isegi öigust polnud. Varasematel aegadel oli pulmakoti sisuks ainult leib, hiljem asendus see spetsiaalse pulmaleivaga – tavalisest maitsvam (lisatud linnasejahu) ja suurem, mitmesuguste märkidega ehitud leib. Pulmaleib oli laual juba enne vööraste tulekut ning leiba vöisid lõigata ainult pulma ametmehed – pruudikodus veljed, peiukodus ajumehed (pulmarongi ees käijad).
Karja Pagaril on samuti eritellimusel tehtav nn pulmaleib – 1,5kg kaaluv rukkileib, millele peale “kirjutatud” näiteks pruudi neipölvenimi. Saaremaal, Pilgusel näiteks söödeti leib koos nimega lammastele. Sellised kombed siin meite kandis.
Eritellimusleiva sissegi annab panna midagi toredat – vaid loovusel piirid ja koostisosadel tarneaajad. Ja ei pea ka just pulm pöhjuseks olema. Leiva tellimine ette 2 nädalat.
#karjapagar #käsitöö #saaremaa #pulmad #pulmaleib #eestipulm #traditsioonid #pulm #pulmadeestis #pulmad2018